Hulplijn: 0318 - 54 78 70

Verkering... en dan?

Je hebt verkering. Al een paar weken, maanden of misschien al wel een paar jaar. Verkering is leuk en gezellig, maar kan soms ook moeilijk zijn. Hoe weet ik of we bij elkaar passen? Hoe ver kunnen we gaan? Kan ik die ander echt vertrouwen? Zomaar wat vragen die je bezig kunnen houden als je al korter of langer verkering hebt.

Jezelf zijn

Als je verkering hebt zijn verschillende dingen belangrijk. Als eerste is het belangrijk dat je jezelf een plaats kunt geven in de relatie. Kun je jezelf zijn? Heb je het gevoel dat je met je sterke en minder sterke punten er mag zijn bij de ander? Dit vraagt van jezelf een stukje zelfvertrouwen. Als je onzeker bent, bespreek dit dan met elkaar. Houd jezelf niet groot, maar bespreek hoe je elkaar kunt helpen om jezelf en de ander te vertrouwen.

De ander

Een tweede belangrijk punt is dat je de ander accepteert zoals hij of zij is. Daarvoor moet je je eerst verdiepen in de ander. Wat vind je leuk aan je vriend of vriendin? En wat vind je een minder leuke of moeilijke eigenschap? Welke interesses heeft de ander en past dat een beetje bij jou? Kunnen jullie samen dingen doen die jullie allebei leuk vinden? En misschien wel nog belangrijker: gelooft je vriend of vriendin ook in God?

Bedenk dat je geen verkering hebt om de ander te veranderen. Kun je er ook mee leven als de ander zo blijft zoals hij of zij nu is?

Samen

Als laatste is het belangrijk dat jullie het samen hebben over jullie verkering. Probeer veel te praten samen. Ga er maar voor zitten en probeer open en eerlijk tegenover elkaar te zijn. Bespreek samen wat je van jullie relatie vindt: zijn jullie tevreden met elkaar? Hoe kijken jullie naar je relatie: is het iets voor even of hoop je dat het voor altijd is? Willen jullie allebei voor de Heere God leven? Het is belangrijk dat je van elkaar weet hoe je hierin staat. Zo kun je samen beslissen of het goed is als jullie samen verder gaan.

Je hebt nu een heleboel vragen gelezen die je aan jezelf of de ander kunt stellen. Verkering is er om elkaar te leren kennen, dus dat komt goed uit. Neem er de tijd voor, zodat je jezelf, de ander en jullie samen goed leert kennen.