Hulplijn: 0318 - 54 78 70

Hoe blijf je mentaal gezond?

Hoe blijf je mentaal gezond?

Het is een vreemde en onwerkelijke tijd, nu we grotendeels aan huis gekluisterd zitten vanwege het Coronavirus. Dit betekent dat we ons hedendaagse leven moeten aanpassen aan de huidige, tijdelijke situatie. Voor degenen die een baan hebben betekent dit waar mogelijk dat zij nu vanuit huis werken. Gezinnen met kinderen proberen hun draai te vinden en thuisonderwijs te faciliteren. Voor degenen die een vitaal beroep hebben en met name voor hen die in de zorg werken, zijn deze tijden zwaar en kost het alle mogelijke energie om het hoofd boven water te houden. Maar ook voor degenen die alleen zijn en zich  eenzaam kunnen voelen, is het moeilijk om beperkt sociaal contact te kunnen hebben.

In dit alles kan het piekeren de overhand nemen. We kunnen ons zorgen maken over onze eigen gezondheid, die van een familielid of andere naasten. We kunnen angst hebben voor de impact van het virus op de toekomst. Zingevingsvragen kunnen je bezig houden. Er wordt een fiks beroep gedaan op onze psychische flexibiliteit. Om onder deze omstandigheden ons gezonde en nuchtere verstand te blijven gebruiken, te vertrouwen op en afhankelijk te zijn van God, is het nodig om aandacht te besteden aan onze  'mentale gezondheid'.

Met onderstaande tips en adviezen hopen we je een beetje op weg te kunnen helpen.

---

1. Zoek en lees informatie van betrouwbare bronnen (Overheid, RIVM, Thuisarts.nl) en beperk de tijd dat je met het nieuws bezig bent (bijv. 2 momenten op de dag, max. half uur).

2. Houd in dit alles vast aan punten van hoop, bedenk iedere dag waar je dankbaar voor bent, leef in vertrouwen met God!

3. Zorg goed voor jezelf door thuis een vaste dagindeling aan te houden. Sta op tijd op en ga op tijd naar bed. Plan taken door de dag heen. Eet met een gebruikelijke regelmaat.

4. Zorg voor voldoende ontspanning en plezier, ook in deze tijd (bijv. ontspanningsoefeningen of leer jezelf iets nieuws aan)

5. Laat dingen waar je geen invloed op hebt los. Erken je gevoelens, maar beperk het piekeren. Komt tijd, komt raad!

6. Blijf in beweging voor goede conditie, slaap goed (en zoek tips en oplossingen als slapen moeilijk is).

7. Zoek contact met anderen (Skype, Zoom, WhatsApp, e-mail, telefoneren). Zorg goed voor elkaar in gezinsverband. Probeer te helpen of te ondersteunen. Praat erover met de kinderen. Geef elkaar ook de ruimte.

8. Vraag om professionele hulp als je merkt dat dat nodig is. Ook Stichting Schuilplaats stelt zich daarvoor beschikbaar. Voor bereikbaarheid zie informatie op de website.