Vermoeidheid een van de oorzaken van psychische problemen
Bijna iedereen heeft tegenwoordig te maken met vermoeidheid, concentratie verlies of prikkelbaarheid. Maar gun jij jezelf tijd om stil te staan wat eigenlijk de oorzaak is van bijv. jouw vermoeidheid? 4 / 10 mensen krijgen uiteindelijk te maken met psychische problematiek, waarbij concentratie verlies of vermoeidheid een van de eerste signalen kunnen zijn.
Gun jezelf tijd om hier bij stil te staan en lees onderstaande tips, het verhaal van Esther of stel je vraag aan een van onze gediplomeerde hulpverleners.
Gesprekken hielpen Esther om haar vermoeidheid de baas te worden
Doodmoe
Ik melde me voor de derde keer in een jaar ziek. Ik was doodmoe, zonder lichamelijke oorzaak. ‘s Avonds kon ik niets meer. Ik sliep slecht, kon me niet ontspannen en lag uren te malen. Ook was ik erg emotioneel.
Hulp
Door te googelen op ‘christelijke hulpverlening bij stressklachten’ kwam ik bij Schuilplaats terecht. Daar heb ik geleerd om energievragers te onderscheiden van energiegevers. Om te kiezen voor wat opbouwend is. Grenzen te ontdekken en die aan te geven. Ik leerde waarom ik het zo belangrijk vond om aardig gevonden te worden. Waarom ik niet voor mijn mening durfde uit te komen. Ook heb ik hele nuttige ontspanningsoefeningen gekregen.
Meer plezier
Ik durf nu meer te zeggen wat ik vind, of een ander dat nu leuk vindt of niet. Zwijgen en jezelf aanpassen, is net als een zwaar opgeblazen luchtballon. Die knapt een keer. Dus geef lucht aan je stress. Ga het nooit normaal vinden om daar langdurig mee te leven. Hoe eerder je ermee om leert gaan, hoe langer je er plezier van hebt in je leven.
Esther (32 jaar)
Stel je vraag
Stel hier eenvoudig je vraag aan een van onze gediplomeerde hulpverleners. Je ontvangt binnen 2 werkdagen persoonlijk antwoord.
3 Tips hoe om te gaan met vermoeidheid
1. Zoom eens uit!
Wat beviel jou juist aan het leven tijdens de coronacrisis? Maak eens een prioriteitenlijst voordat je in de maalstroom van het leven belandt. Waar liggen jouw prioriteiten nu, en geef je die voldoende aandacht?
2. Reserveer hersteltijd
Wanneer je moe bent moet je voldoende rusten. Hersteltijd is essentieel om stress en vermoeidheid tegen te gaan. Sommige mensen gaan naar buiten, anderen slapen lekker lang of doen graag iets met de handen. Allemaal manieren om het hoofd leeg te maken. Wanneer je eenmaal in een stroomversnelling bent beland, ben je niet altijd meer te stoppen en kan een burn-out op de loer liggen.
3. Bepaal jouw tempo
Je ervaart nieuwe activiteiten en interactie als fijn, maar óók als intensief. Durf dus toe te geven aan vermoeidheid waar die er eerst misschien niet leek te zijn en besef dat je hersteltijd nodig hebt. Juist nu. Geniet van wat weer kan, maar niet van alles in een keer. Schakel rustig op tot het tempo waarin jij comfortabel gaat.