Hulplijn: 0318 - 54 78 70

Hoe meer likes, hoe beter?

Elke jongere is er tegenwoordig druk mee: social media. Met je telefoon kun je de hele dag online zijn. Even je likes bekijken op Facebook, een berichtje plaatsen op Twitter en een foto delen op Instagram.

Positief

Laten we eerst eens kijken naar waarom deze media zo populair zijn. Ze bevatten veel positieve kanten. Zo is het makkelijker geworden om contact te onderhouden met mensen die je niet meer tegenkomt op school of op straat. Ook blijf je makkelijker op de hoogte van het nieuws en wordt je uitgedaagd om daarop te reageren. Op internet kom je veel dingen tegen en dat is goed, omdat je zo leert wat je daar zelf eigenlijk van vindt. Het is dan wel de kunst om je hierbij niet te laten beïnvloeden door wat ‘de rest’ ergens van vindt. Durf je eerlijk uit te komen voor jouw mening?

Gevaren

Toch hoor je ook vaak waarschuwingen tegen het gebruik van social media. Veel ouders en leerkrachten zijn bezorgd. Ze zijn bang dat je nare dingen meemaakt op internet of dat je geen tijd meer over houdt voor andere dingen. Voor een deel zijn deze waarschuwingen terecht. Op internet is de kans groot dat je mensen of situaties tegenkomt die je in het echt niet zo snel tegen zou komen. Dit is niet altijd verkeerd, maar het is wel goed om je ervan bewust te zijn dat bepaalde dingen op internet makkelijker mis kunnen gaan. Pesten of gepest worden, rare foto’s zien of zelf versturen, je geld kwijtraken: allemaal dingen waar je goed op moet letten op internet.

Jezelf zijn

Een ander gevaar van social media is dat het vaak erg belangrijk lijkt wat anderen van je vinden. Als je een berichtje of een foto plaatst, wil je graag zoveel mogelijk likes en reacties. Het lijkt soms net alsof internet tegen je zegt: zonder likes ben je niet leuk of belangrijk genoeg. Als je Facebook, Twitter en Instagram gebruikt, denk hier dan eens over na. Zet ik iets op internet omdat ik het zelf leuk vind of omdat ik hoop dat anderen het leuk vinden? Het belangrijkste is dat je blij en tevreden bent met jezelf. De Heere God heeft je niet voor niets zo gemaakt zoals je bent. Dat mag je ook op internet laten merken. Dat hoeft niet perse met een Bijbeltekst. Je kunt ook laten merken dat je tevreden bent door geen uitdagende foto’s te plaatsen, niet negatief te reageren op foto’s van anderen en geen dingen te liken die tegen de Bijbel ingaan. Ook als je dan anders bent dan de rest. Onthoud dus goed: het is niet hoe meer likes, hoe beter. Maar: hoe meer je jezelf durft te zijn, hoe beter!