Hulplijn: 0318 - 54 78 70

Wanneer is het weer Moederdag?

Vorige week zondag, 11 mei, was het Moederdag. Door de vele aandacht ervoor in reclames en folders kan het u haast niet ontgaan zijn. Voor de één is het pure commercie, de ander vindt het leuk om moeder met iets persoonlijks te verwennen, een derde komt met grote en dure cadeaus aanzetten. Laten we dit fenomeen eens van dichtbij bekijken.

Moederdag

Er is genoeg te vinden over en voor Moederdag. Er bestaan hele analyses over de historie en betekenis van deze dag en trendwatchers houden voor u in de gaten wat een goed cadeau is om te geven. Ze beantwoorden vragen als ‘Wat moet je geven als je de knutselleeftijd voorbij bent?’ en: ‘Wat mag het kosten?’ Twee simpele vragen terug: ‘Wat heeft je moeder jou allemaal gegeven?’ en: ‘Wat geef jij je moeder terug?’

Wat heeft je moeder jou gegeven?

‘Elke dag smeert ze mijn brood.’ ‘Aandacht, tijd en liefde.’ ‘Een stukje geborgenheid, een thuis.’ Zomaar wat verschillende antwoorden op deze vraag. Het begon toen je moeder jou het leven gaf bij je geboorte. En mama is vaak degene die je het leven leert leven. Elke dag offert ze (een deel van) haar eigen leven op voor dat van jou.

Wat geef jij je moeder terug?

Deze vraag en de vorige vraag kunnen van alles bij je losmaken. Misschien denk je beschaamd: ‘Wat kan ik mijn moeder ooit teruggeven voor alles wat ze mij gegeven heeft?’ Of misschien vraag je jezelf boos en verdrietig af: ‘Wat moet ik mijn moeder geven als ze mij zo weinig gegeven heeft?’ Iets (terug)geven aan je moeder kan lastig zijn.

Een moeder-kindrelatie is niet altijd zo mooi en gaat niet altijd zo gemakkelijk. De relatie tussen moeder en kind is één van de moeilijkste relaties die er is. Zowel moeder als kind schieten tekort, botsen en doen elkaar pijn. Maar de band tussen moeder en kind is ook de stevigste band die er is. In al het geven en ontvangen ben je onlosmakelijk met elkaar verbonden. Grijp Moederdag daarom aan om iets terug te geven aan je moeder. Hoe je relatie met je moeder er op dit moment ook uitziet, maak op Moederdag een nieuw begin. En put daarbij uit de zorg en troost van de Heere. Moederdag is niet pas volgend jaar. Moederdag is elke dag.